fbpx
superblog

Scrisoare de la Geea

Scrisoare de la Geea

Dragii mei,

 

Va scriu aceste randuri deoarece vreau sa va transmit gandurile, ideile si sentimentele mele, sa ajunga la voi toti si la fiecare in parte.

Numele meu este Geea. Unii dintre voi ma stiti precum Gaia, Terra, Planeta albastra, sau, mai simplu, Pamantul. Traiesc de aproape 5 miliarde de ani si am trecut prin multe. Insa, va spun cu sinceritate, in urma cu o suta de ani am crezut ca mi se apropie sfarsitul.

Apele si solul erau din ce in ce mai poluate, animalele marine mureau intoxicate sau prinse in reziduri si materiale plastice, aerul se altera cu fiecare zi mai mult, ghetarii se topeau, iar eu…muream.

Am luptat cu hidrocarburile, cu emisiile de carbon sub forma de funingine si oxizi, cu fosfații și nitrații din ingrasaminte si din apa menajera, cu smogul fotochimic si cu cantitatea uriasa de plastic si deseuri, asa cum am putut. Am luptat cu indiferenta, cu lipsa unei educatii ecologice, cu nepasarea fata de mine, fata de generatiile viitoare, fata de voi.

Apoi am obosit. Toata aceasta lupta ma facea sa ma simt obosita, sfarsita si batrana. Prea batrana ca sa mai fac ceva. Asa ca am asteptat.

Am asteptat sa intelegeti ca nu e vorba despre mine, e vorba despre noi. Nu e vorba despre un viitor indepartat, ci despre aici si acum. Nu e vorba despre ce s-ar putea intampla peste cateva sute de ani, e vorba despre prezent, mereu e vorba despre prezent.

Am asteptat, si fiecare clipa de asteptare era mai dureroasa decat cea dinaintea ei. An dupa an, asteptarea brazda rani adanci in sufletul meu, iar speranta se stingea. Ca lumanarea de la capul unui muribund, timpul meu si al vostru se topea incet, picurand greoi, dureros, lasand in urma parfumul apasator al sfarsitului.

Am crezut in voi si am asteptat ca voi sa credeti in mine. Insa in momentul in care ati inceput sa vorbiti despre modalitati de a coloniza alte planete, trebuie sa recunosc: mi-am pierdut si ultima farama de speranta. Atunci am fost pregatita sa inchid ochii si sa ma predau mortii care ma pandea de atata timp. Am fost pregatita sa o las, in sfarsit, sa ma cuprinda. Asteptam doar noaptea vesnica ce urma sa vina.

Insa zorii zilei au venit si au adus cu ei o schimbare. Era o schimbare atat de mica, atat de plapanda, insa cu o atat de mare insemnatate. Oameni de stiinta de pretutindeni trageau semnale de alarma. Initial, nu i-ati crezut. Apoi, ati spus ca schimbarea nu vine de la voi, ci de la altii. Nu intelegeati ca sunteti in acelasi timp si “voi” si “altii”. Faceti parte din ambele categorii, concomitent.

Ati continuat sa ignorati semnele, pentru o vreme. Si chiar daca le vedeati, continuati sa credeti ca nu e despre voi. Ca nu vi se intampla voua. Ca veti fi demult oale si surcele, atunci cand sfarsitul lumii, sfarsitul meu, sfarsitul nostru, va veni.

Dar ceva s-a schimbat. Au aparut acei “ecologisti smintiti”. Cei care opreau apa, atunci cand se spalau pe dinti sau corp. Cei care sortau gunoiul si reutilizau plasticul. Cei care studiau modalitati de a combate poluarea. Niste smintiti! Lor le datoram, astazi, viata.

Schimbarea a inceput cu pasi mici. Si cu fiecare persoana care facea un gest marunt intru salvarea noastra, sperantele mele infloreau, puterile mele renasteau, iar eu ma simteam tot mai vie.

Marile companii au inceput sa reduca emisiile de dioxid de sulf. Guvernele au stabilit norme pentru deversarea poluantilor în ape. Grupurile nonguvernamentale s-au alaturat oamenilor de stiinta si au inceput sa dea sfoara-n lume despre metodele prin care puteti stopa declinul.

In lupta impotriva poluarii, un nou concept a luat nastere: e-Mobility, un adevarat ecosistem ce isi propunea sa produca vehicule ecologice, cu amprenta zero sau extrem de scazuta asupra mediului.

Am stiut atunci ca suntem, din nou, pe drumul cel bun. Folosirea energiei electrice pentru automobile a desemnat inceputul revolutiei ecologice.

In 2019, la aniversarea a 25 de ani de existenta, Auto Schunn a realizat vanzari auto pentru masinile electrice, hybrid si pentru cele care utilizeaza pile de hidrogen pentru propulsie.

Tot in anul 2019, Mercedes a lansat Mercedes-Benz EQC, un SUV electric ce urma sa ii convinga si pe cei mai incapatanati dintre voi ca motorul electric este alegerea perfecta.

In anul 2030, aproape jumatate dintre voi aveau o masina cu motor electric.

In anul 2040, reciclarea deseurilor devenise ceva firesc, nu mai era ceva ce faceau doar “smintitii”.

Si iata-ne in prezent: anul 2044. Anul in care mai mult de jumatate dintre voi detin si folosesc un automobil cu motor electric, iar cea mai mare parte dintre cei care nu au unul, folosesc mijloace alternative de transport, precum bicicleta sau trotineta.

Este anul in care putem, dupa atata timp, sa respiram usurati. Este anul in care stiu ca impreuna putem reusi!

Sunt mai multe motive pentru care v-am scris aceste randuri:

In primul rand, as vrea ca aceasta scrisoare sa ramana o dovada a faptului ca nici in cele mai negre timpuri, nu trebuie sa iti pierzi speranta. Chiar si atunci cand totul pare pierdut, o idee sclipitoare poata sa rasara din cel mai negru abis, si sa salveze lumea.

In al doilea rand, vreau sa va spun ca imi pare rau pentru ca m-am indoit de voi. V-am crezut egoisti, indiferenti si iresponsabili. Am crezut ca nu va pasa de voi, de noi. Am gresit. Nu a fost asa. In definitiv, trebuia sa am doar putina rabdare.

Dar nu in ultimul rand, vreau sa va multumesc.

Va multumesc pentru ca nu ati abandonat lupta si pentru ca ati cautat mereu noi idei ingenioase de a ne salva. Pentru ca nu ati cedat, atunci cand erati numiti “smintiti”.

Va multumesc pentru ca nu ati renuntat la mine, la voi, la noi. Pentru ca ati inteles ca suntem in asta impreuna si pentru ca ati crezut in mine, atunci cand eu nu mai credeam in voi.

Iar la final, am doar o rugaminte: renuntati la ideea de a coloniza alte planete. Stiu ca este mai usor sa iei ceva nou, decat sa repari ce e vechi si stricat, dar am reusit atat de multe impreuna! Traim intr-o lume mai curata, iar eu ma simt vie din nou, datorita voua. Ramaneti aici, alaturi de mine, pentru ca o stim cu totii: nicaieri nu-i mai bine ca acasa!

Scrisoare de la Geea” este un articol scris pentru Spring SuperBlog 2019

sursa foto 1: arhiva personala

sursa foto 2: Auto Schunn

sursa foto 3: arhiva personala

 

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *