fbpx
superblog

O scurta istorie a locului numit „acasa”

Dragilor, „acasa” este locul unde te intorci mereu cu drag, unde te simti cel mai in largul tau. „Acasa” nu este doar o casa, este o bucatica din sufletul nostru, un loc personificat, insufletit. Nu de putine ori am auzit diferite persoane intrebandu-se „Oare ce face casa mea?”, atunci cand erau plecati in alt oras. „Acasa” este locul de care ne e dor, pentru ca este un loc in care am pus suflet, peste care ne-am pus amprenta de-a lungul anilor.

Este locul in care investim resurse si punem suflet, este locasul amintirilor si al emotiilor, acolo unde ne simtim cel mai in siguranta. De aceea, la finalul unei zile extenuante, „nicaieri nu-i mai bine ca acasa”.

sursa foto: pixabay

Sentimentul pe care il am cand ajung acasa dupa o zi grea este comparabil cu ceea ce simteam atunci cand eram mica si ma loveam, iar mama venea repede si ma lua in brate: inca ma durea, dar stiam ca va fi bine.

„Acasa” este locul in care crestem fizic, psihic, spiritual. Este locul care ne aduce mereu impreuna si ne aminteste ca suntem o familie. Parca si ea, casa noastra, face parte din familie: a fost cu noi de la inceput, ne cunoastem cele mai ascunse taine si ne-a fost alaturi la greu.

Pierce Brown spunea ca „Acasă nu este locul de unde vii, este locul unde găseşti lumină când totul în jur este întuneric.”

Locul caruia ii spunem „acasa” a evoluat de-a lungul anilor, si continua sa o faca. E usor sa vedem ce s-a schimbat in ultimii 20 de ani: geamuri termopan, faianta si gresie, usi metalice, materiale mai bune si mai rezistente; si e logic sa ne intrebam cum va evolua casa noastra in urmatorii 20 de ani.

Insa pentru a vorbi despre viitor, e nevoie sa ne intoarcem putin la trecut. Stiti cum aratau casele in urma cu o suta de ani? Dar in urma cu doua sute de ani?

O scurta istorie a locului numit „acasa”

 

sursa foto: muzeul-satului . ro

Asa arata o casa din satul Castranova, construit la jumătatea secolului al XIX-lea. Nu prea seamana a casa? Asta pentru ca este un bordei, adica o locuinta pe jumatate sapata in pamant. Casa are o camera de locuit si un hambar. Pereţii transversali sunt zidiţi din cărămida, iar acoperisul este facut din trunchiuri de stejar, peste care s-au pus straturi de trestie, paie şi pământ. Locuinta este construita in felul acesta cu un scop practic: in zona erau frecvente „vizitele” turcilor, care distrugeau aşezările, incendiindu-le.

Este o locuinta modesta, saracacioasa chiar, dar la un moment dat a fost „acasa” pentru cineva.

sursa foto: muzeul-satului . ro

Asa arata o casa din Maramureş, in secolul al XVIII-lea. Locuinta este alcatuita din trei încăperi: tinda, „casa” (camera de locuit) şi camara. Materialul folosit preponderent este lemnul, mai exact barne rotunde. In interior, peretii sunt lipiti (tencuiti, de regula cu pamant) si varuiti, iar la exterior casa are lipit spaţiul dintre grinzi şi apoi varuit.

Este una dintre preferatele mele. Parca ma si vad stand pe prispa, savurand un ceai de gutui, ca cel facut de bunica mea.

sursa foto: muzeul-satului . ro

Aceasta este o casa din Galati, din prima jumătate a secolului al XIX-lea. Pereţii sunt facuţi din furci de salcâm înfipte în pământ si pari de lemn, peste care se pune o combinatie de pământ amestecat cu paie, apoi pereţii sunt tencuiţi şi varuiţi. Acoperisul este din tigla, o mare inovatie pentru vremea respectiva.

Locuinta asta imi aminteste foarte mult de casa de la tara, construita aproximativ la fel. Cand ma uit la poza de mai sus, parca ma astept sa o vad pe mamaie trecand in graba prin curte, cu sortul legat la brau, mereu trebaluind cate ceva.

sursa foto: muzeul-satului . ro

Si asa arata o casa din judeţul Arges, in secolul al XX-lea. Locuinta este inalţata pe un soclu din piatră si e construită din barne de brad cioplite şi tencuite. Este construita in forma de L, fiecare parte avand cate doua camere si intrare separata de pe prispa. Se poate observa e evolutie semnificativa, atat in planul casei, cat si in marimea acesteia si materialele folosite.

fotografie din arhiva personala

De la un secol la altul, casele au evoluat pentru a ne aduce mai mult confort. Mai mult spatiu, o izolatie mai buna, pentru a avea mai multa caldura iarna, un plan mai bun, pentru a profita de dimensiunile terenului detinut.

Cum arata casa viitorului?

Nu stiu cum arata casa viitorului, dar va pot spune cate ceva despre casa prezentului: Active House

Ce este si mai ales, ce face Active House?
  • reduce la mimim consumul de energie neregenerabila
  • confera un confort ridicat utilizatorilor
  • nu aduce prejudicii solului, aerului sau apei
Cum functioneaza?

Orice proiect de casa activa trece prin niste teste, pentru a vedea daca se incadreaza in parametrii necesari. Se folosesc materialele cele mai potrivite, dezvoltate special pentru acest tip de casa, astfel incat sa genereze o energie ce poate fi valorificata. Un sistem special de ventilare face ca acest tip de locuinta sa aiba cel mai putin viciat aer.

Tehnologia viitorului, adusa in prezent

Active House sau casa activa combina confortul sporit cu eficienta energetica, avand o amprenta de carbon minima. Aceasta produce mai multa energie decat consuma, deci este cu siguranta o foarte buna investitie, fiind o casa generatoare de venituri. O casa cu consum aproape de zero este adaptata nevoilor fiecarui beneficiar, pentru a aduce confortul visat de acesta.

Tehnologia si-a facut loc in fiecare particica a vietii noastre. Laptopul, telefonul, televizorul, toate sunt smart. De ce nu am avea si o locuinta smart? O casa activa, ce a evoluat pentru a ne aduce un plus de confort, adaptata nevoilor noastre, dar in acelasi timp adaptata nevoilor planetei, pe care ar fi indicat sa o protejam.

sursa foto: AIA Proiect

Tehnologia viitorului este aici! Ea se numeste Active House si este posibila datorita echipei AIA Proiect, ce ofera mai mult decat servicii de audit energetic, evaluare imobiliara si planuri urbanistice: contribuie la implinirea visurilor, transformand ideile in realitate!

Articolul «O scurta istorie a locului numit „acasa„»a fost scris pentru Spring SuperBlog 2019

 

 

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *